A kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás cukorbetegségben szenvedők esetében alap terápia. A mai rohanó világban azonban nagy kihívást jelent a megfelelő élelmiszerek kiválasztása. Az egyik fontos szempont az alacsony glikémiás indexű ételek, melyek pozitív hatással vannak a cukoranyagcserére.
Léteznek azonban olyan élelmiszerek és gyógynövények, amelyek különleges összetevőikkel szabályozzák az anyagcsere folyamatokat és segítenek a cukorbetegeknek.
A gombák az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részei. Mivel elenyésző kalóriát tartalmaznak, alacsony a glikémiás indexük – ami azt jelenti, hogy nem emelik meg a vércukorszintet –, és kevés szénhidrát található bennük, jól illenek egy diabéteszes diétába.
1. A Gyapjas Tintagombát (Coprinus comatus) igen érdekes neveken is emlegetik, mint bozontos sörény, csirkecomb gomba vagy ügyvéd paróka, általában tavasszal és ősszel nő a gyepeken.
2. A Gyapjas Tintagomba termőtest kémiai összetétele függ az eredettől, a környezeti állapottól. A gombák gazdagok különféle biológiailag aktív anyagokban, ezen vegyületek egy része csak termesztett gombákban, míg mások csak vadakban található meg.
3. Ennek a fajnak az az egyedülálló tulajdonsága, hogy csak akkor ehető, amikor fiatal.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én tele vagyok. Mindegy mit, csak húst ne. Vajon a gomba jó választás?
Tudtad, hogy a gomba
Hozzávalók: 2 db közepes batáta, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg barna csiperke, csirkemell (1/4 csirkemell), só, bors, kakukkfű, sajt a tetejére, vagy bacon szalonna
Hozzávalók: 6-7 nagyobb barna csiperke, só, bors, kakukkfű, bacon szalonna, 1 csomag mozzarella sajt (én laktóz mentest használtam), fél doboz kókusztejszín, vagy mandula tejszín (tejföl is jó), 1 kis vöröshagyma, csirkemell (1/4 csirkemell)
Minden piacon többször elhangzik a kérdés: Mit lehet ebből a gombából készíteni? Lehet ebből levest, pörköltet ...... főzni.
Az emberek többsége a fehér csiperke gombát ismeri csak. Bánjunk a gombával bátran. Ugyanúgy mint a húsokból a gombáknál is lehet ugyanazt az ételt elkészíteni más, más gombából is. Van amelyik több, van amelyik kevesebb fűszerezést igényel.
Kell-e a gombákat pucolni? A bio gombát biztos nem. A boltban vásárolt konvencionális fehér csiperkét érdemes.
Kell-e a gombákat mosni? Ha tudjuk honnan származik a gomba és hogy termesztették, bízunk a termelőben, akkor elég csak ecsettel megtisztítani. Ha mossuk csak folyóvízben, hogy ne szívja meg magát.
A gombák a többi élelmiszerrel ellentétben rengeteg olyan ritka vegyületet tartalmaznak, amiket más élelmiszerekben nem vagy nagyon kis mennyiségben találunk meg.