Új mikroőrlési technológia a Biogombánál!

2024-08-14 16:24
Új mikroőrlési technológia a Biogombánál!

  • NÖVEKVŐ BIOLÓGIAI HOZZÁFÉRHETŐSÉG ÉS AKTIVITÁS
A szuperfinom őrlési eljárás javítja a bioaktív elérhetőségét. A mikroőrlés javítja a porok hatóanyagainak kivonhatóságát, mivel a finomra őrölt 
anyagokból a hatóanyagok könnyebben és gyorsabban szabadulnak fel, ami 
növeli a tápanyagokat és a bioaktív anyagok hasznosságát (1) (4).

  • JAVULÓ OLDHATÓSÁG
A szuperfinom őrlemények, mint a kurkuma és levendula az Életerő termékben, valamint a csipkebogyó és citromfű a Süni termékben, jobban oldódnak vízben
és más folyadékokban. Ez lehetővé teszi, hogy a porok könnyen beilleszthetők legyenek a mindennapi étrendbe, akár italokba keverve, akár ételekbe adagolva.
Ezáltal növelik a termékek felhasználási lehetőségeit és a fogyasztói élményt (4).

  • ERŐSEBB ANTIOXIDÁNS TULAJDONSÁGOK
A mikroőrléssel előállított szuperfinom porok, mint a ganoderma és shiitake gombák, a jobb biohasznosulásból adódóan nagyobb antioxidáns hatást
mutatnak, mint a durva porok. A szuperfinom őrleményekből a polifenolok és egyéb antioxidánsok jobban szabadulnak fel, így növelik a szervezet védelmét az
oxidatív stresszel szemben (1) (2) (3).

  • NAGYOBB TÁPANYAG- ÉS ROSTTARTALOM
A szuperfinom őrlés növeli a vízoldható rostok mennyiségét. A mikroőrleményekben a tápanyagok és a rostok koncentrált formában jelennek meg, így a kisebb
adagoknak is nagyobb tápértékük van (2) (4).

Hivatkozások:
4. https://www.tandfonline.com/doi/ full/10.1080/19476337.2023.2249068#abstract



Az alábbi szakirodalmi összefoglaló a mikroőrlés technológia jelentőségét tárgyalja az élelmiszeriparban, ahol a szuperfinom őrlési technológiának kulcsfontosságú szerepe van a termékek minőségének javításában:

Mikroőrlési technológia alkalmazása és előnyei:

  • Javított oldhatóság: A mikroőrléssel előállított szuperfinom porok könnyebben oldódnak, ami jelentősen javítja az élelmiszerek felhasználhatóságát és integrálhatóságát különböző receptekbe.
  • Magasabb biológiai hozzáférhetőség: A finomított részecskeméret lehetővé teszi a tápanyagok, mint például vitaminok és antioxidánsok jobb felszívódását, ezáltal növelve a termék egészségügyi előnyeit.
  • Erősebb antioxidáns hatás: Az apró részecskék nagyobb felületi területet biztosítanak, ami fokozza az antioxidáns vegyületek reakcióképességét, így erőteljesebben védekezhetnek a szabad gyökök ellen.
  • Enzim- és vitamintartalom megőrzése: Az alacsony hőmérsékleten történő őrlési folyamat megőrzi a érzékeny tápanyagokat, mint például enzimeket és vitaminokat, amelyek gyakran károsodnak a hagyományos magas hőmérsékletű feldolgozási módszerek során.
  • Jobb textúra és íz: A szuperfinom őrlés javítja az élelmiszerporok textúráját és ízét, így a végtermékek finomabb állagúak és kellemesebb ízvilágúak lehetnek.

Ezek a tulajdonságok különösen fontosak a funkcionális élelmiszerek és az egészségmegőrzést szolgáló termékek piacán, ahol a tápanyagmegőrzés és biológiai hozzáférhetőség kulcsfontosságú. A mikroőrlés így alapvetően befolyásolja az élelmiszeripari termékek minőségét és piaci versenyképességét.

Forrás: Tandfonline - A mikroőrlés potenciálja az élelmiszerporok minőségének módosításában



"A szemcseméret hatása a Hypsizygus marmoreus gombapor és forró vizes kivonatainak fizikai-kémiai és morfológiai tulajdonságaira" című tanulmány részletesen vizsgálja, hogy a szuperfinom őrlés miként javítja a gombaporok és forró vizes  kivonataik tulajdonságait:

  • Vízabszorpciós képesség és élelmi rost: A finomra őrölt porok magasabb vízabszorpciós indexet (WAI) és nagyobb élelmi rosttartalmat mutattak, mint a durvább őrlésű porok.
  • Antioxidáns és tápanyagtartalom: A szuperfinom porokból készült kivonatok magasabb polifenol-, cukor-, és flavonoid tartalommal rendelkeztek.
  • Ízprofil: Az ízprofil elemzése szerint a finomra őrölt kivonatok jobb ízértékelést kaptak, különösen az umami, az édes, és a savanyú jegyekben, míg a durvább őrlésű porok jellemzően keserűbbnek bizonyultak.
  • Morfológia: A szuperfinomra őrölt porok egységesebb alakot és alacsonyabb porozitást mutattak, ami elősegíti a hatóanyagok jobb kivonhatóságát.

Eredményeik alapján a szuperfinom őrlés előnyösen befolyásolja a gombaporok fizikai-kémiai tulajdonságait és ízjellemzőit (Forrás: Emmanuel Hitayezu és Yoon-Han Kang, 2021).

https://www.ekosfop.or.kr/archive/view_article?pid=kjfp-28-4-540


 



2024-08-14 16:24